תולדות ביה"ס "העמק המערבי"
ביה"ס האזורי "העמק המערבי" נוסד בתחילת שנת תשכ"ב, ספטמבר 1961. מנהלו הראשון של בית הספר היה מאיר איילי, אשר כיהן בתפקיד עד 1973.
הרציונל להקמת בית ספר אזורי היה לתת מענה לכיתות הקטנות שהיו ברוב הקיבוצים ועל ידי כך לפתוח אפשרויות לימוד רבות יותר – הוספה של מקצועות לימוד וחלוקה לרמות, וכן להגדיל את המעגל החברתי של התלמידים, מעבר לחברה המצומצמת של קיבוצם, הרבה זוגות ומשפחות בעמק הוקמו מהמפגש הזה.
שם בית הספר "העמק המערבי" ניתן לו, כי רוב רובם של הקיבוצים המייסדים היו מעמק יזרעאל המערבי: רמת דוד, יפעת, גניגר (עם תלמידי קיבוץ גלעד שלמדו בו מכתה א'), כפר החורש ודברת. מאוחר יותר הצטרפו הקיבוצים גבת, הסוללים ובית קשת.
כפי שהיה נהוג בכל הארץ, חלוקת הכיתות היתה לבית ספר יסודי מ-א' עד ח' ולבית ספר תיכון מ-י' עד י"ב. בשנותיו הראשונות בית הספר כלל, לכן, רק ארבע שכבות – ט', י', י"א, י"ב, כשבכל שכבה היו רק שתי כיתות מקבילות. היו בו רק שני מבנים, אלה המשמשים כיום את מחזור ט'. חדר המורים היה בחדרון קטן בקצה אחד המבנים הללו (בחדר הערבית של ימינו). כיום בית הספר נמצא בתנופת בניה מואצת של כיתות, אולם ספורט, אודיטוריום ומעבדות.
כשהוחלט במשרד החינוך על חלוקה אחרת של כיתות הלימוד (בית ספר יסודי מא' עד ו' ובית ספר תיכון מז' עד י"ב), התחילו בביה"ס לקלוט תלמידים מכיתה ז', לשם כך נבנה המבנה המשמש גם היום את התלמידים הצעירים, קרוב לחדר המורים. מנהל ביה"ס דאז, מאיר איילי אמר: "הם כל-כך קטנים. הם צריכים להיות כל הזמן תחת עיננו הפקוחה".
בשנים הראשונות לא הגישו תלמידים לבחינות בגרות, ומי שרצה להיבחן נאלץ לעשות זאת בבחינות אקסטרניות. בבית הספר הושם דגש רב על חינוך ולימוד פלורליסטי. מלבד מקצועות הליבה למדו כולם גם אומנות, מלאכת יד ותלמוד.
לפעמים סגרו את ביה"ס לכמה ימים, כי העונה החקלאית הייתה בוערת והתלמידים התגייסו לעזור בשדות ובמטעים.
יחודו של ביה"ס "העמק המערבי" לא נעלם מקברניטי משרד החינוך, וכבר בשנתו הרביעית קיבל ביה"ס את
פרס החינוך מידי שר החינוך דאז, זלמן ארן.
במהלך השנים הראשונות קלט ביה"ס תלמידים בודדים שלא מהקיבוצים, בהמשך הצטרפו יותר ויותר תלמידים מהיישובים הקהילתיים: אחוזת ברק, אלון הגליל, גבעת אלה, נוף אלונים, שמשית ותמרת. וגם ממגדל העמק, מאלונים, אלוני אבא, עדי ובית לחם הגלילית.
מקצועות שנלמדו בעבר, בוטלו במהלך השנים – כלכלת בית, תפירה, אלקטרוניקה, מכונאות רכב, מלאכת יד, טיפול בגיל הרך – מקצועות אלו ביקשו לתת מענה לכל שטחי ההתעניינות והרמות של התלמידים. בשנים האחרונות נוספו מגמות לימוד רבות וכיום בחטיבת הביניים מלמדים לפי תוכנית הליבה של משרד החינוך. בחטיבה העליונה מגישים לבחינות בגרות במסלולי הבחירה את המקצועות הבאים: כלכלה ומנהל, פיסיקה, כימיה, ביולוגיה, מחשבים, גיאוגרפיה, תקשורת, אומנות, עיצוב גרפי, ערבית, חנוך גופני ותיאטרון.
בבית הספר מושם דגש על טיפוח החינוך החברתי והערכי ע"י סמינרים, טיולים, טקסים, ציון חגים, תוכנית כישורי חיים, מחוייבות אישית ופעילות של מועצת התלמידים.
מנהלי בית הספר לאורך השנים היו מאיר איילי, מנחם ליבר, צבי יפה, אמנון ברזל, נעימה ברזל, זאב נתיב, נחום זית, אריק שחף, נאוה פרץ, רפי וייסמן וכיום מנהלת את בית הספר אילנית ערן.
תלמידים רבים מבוגרי ביה"ס נפלו במלחמות ובפעולות מבצעיות ממלחמת ששת הימים ועד ימינו. בבית הספר שומרים את זכרם.
כתבה: אפרת איילי סלע